Tre gånger större chans att sluta röka med hjälp av heat-not-burn och e-cigaretter

Heat-not-burn och e-cigaretter är nästan tre gånger mer effektivt än exempelvis nikotintuggumin eller plåster när rökare vill sluta helt. Det visar en ny forskningsstudie från University College i London, som den brittiska dagstidningen Mailonline rapporterar om.

Forskningen, som finansierades av Cancer Research UK och publicerades i journalen Addiction, analyserade framgångsgraden för flera vanligt förekommande alternativ till att sluta röka. Bland dem fanns e-cigaretter, heat-not-burn, nikotinersättningsterapi (plåster och tuggummi) och Pfizers Vareniklin, som går under namnet Champix i Storbritannien.

I studien, som omfattade närmare 20 000 rökare, fann forskarna att det var 95 procent större sannolikhet att rökarna skulle klara av sitt mål att sluta röka jämfört med dem som inte använde några hjälpmedel alls.

Allt fler slutar att röka

Siffran för sannolikheten att lyckas sluta röka med hjälp av nikotinersättningsprodukter, som till exempel nikotintuggummin eller plåster, var 34 procent.

Det senaste decenniet har trenden varit tydlig. Allt fler britter slutar att röka. 2017 var det 270 000 människor som slutade med rökning.

Enligt Reuters, som hänvisar till data från Världshälsoorganisationen WHO, dör varje år över sju miljoner människor globalt på grund av rökning. Av de 1,1 miljarder människor världen över som röker, lever cirka 80 procent i fattiga- eller medelinkomstländer.