Hälsoministeriet i Nya Zeeland lanserar upplysningssajt om att minska rökningen genom vape-produkter

I dagarna har det nya zeeländska hälsoministeriet lanserat en ny webbplats som syftar till att minska rökningen och främja rökfria alternativ för de som vill sluta röka. Kampanjen fokuserar i detta skede på vape-produkter som mindre riskfyllda nikotinprodukter jämfört med att fortsätta röka.

– I Nya Zeeland dör 5 000 människor varje år av rökningsrelaterade sjukdomar. Vaping-produkter är inte ofarliga för hälsan, men de är mycket mindre skadliga än tobaksrökning, säger hälsoministern i Nya Zeeland, Jenny Salesa, till New Zealand Doctor.

Syftet med sajten är, utöver upplysningsbehovet, även att begränsa besöken till icke-trovärdiga källor på utländska webbplatser och Youtubefilmer.

– Den här webbplatsen kommer att vara en trovärdig informationskälla från centralt håll, med fakta och råd om vaping i Nya Zeeland. Vi vet genom Googledata att det finns ett stort behov med information om vaping.

– Många som vill sluta får inte i sig nikotin när de slutar röka. Vaping kan ersätta nikotinet men utan de gifter som finns i cigarettrök, säger Salesa. Hon menar vidare att förbränningen av de kemikalier som finns i cigarettrök är vad som orsakar nästan all skada från tobak.

– Fördelarna med en rökare som byter till vaping inkluderar riskerna för inte bara deras hälsa utan även barns hälsa. Det minskar sannolikheten för att deras barn blir rökare.

Startar landsomfattande upplysningskampanj

Under hösten 2019 kommer hälsoministeriet att lansera en stor kampanj som riktas till Maorikvinnor. Närmare 33 procent av den kvinnliga befolkningen röker där jämfört med landets genomsnitt på cirka 14 procent.

Förslag på ny lagstiftning skall presenteras

– Vissa människor oroar sig för att vaping kan vara en inkörsport för ungdomar att börja röka, men det finns inga tydliga bevis för detta. Rökning bland ungdomar fortsätter att minska och de flesta ungdomar som nyttjar vaping är rökare eller före detta rökare.

Under 2019 kommer ett nytt förslag att presenteras för det nya zeeländska parlamentet med syfte att anpassa och förbättra regleringen av heat-not-burn-produkter och rökfria tobaksvaror.