Vad är skillnaden mellan heat-not-burn och e-cigaretter?

Att använda uppvärmd tobak (heat-not-burn) som ett alternativ till vanliga cigaretter blir allt vanligare. Cirka åtta miljoner vuxna rökare runt om i världen har slutat röka och skiftat till produkter som använder sig av heat-not-burn-teknologi. Men vad är uppvärmd tobak och hur skiljer det sig från e-cigaretter?

Detta är heat-not-burn
Heat-not-burn består av en värmekälla och en förbrukningsvara (i det här fallet tobak). Tobaken är särskilt framtagen för att fungera med värmekällan och kommer i form av s.k. heatsticks. Genom att värma tobaken istället för att bränna den produceras en ånga istället för rök. Ångan frigör smak av tobaken och nikotin. Användning av heat-not-burn-produkter efterliknar upplevelsen av en cigarett men utan förbränning och därmed utan rök. Ångan som uppstår med heat-not-burn-teknologin innehåller betydligt färre skadliga ämnen än cigarettrök och halterna av de skadliga ämnena som finns närvarande reduceras med i genomsnitt 50-90 procent jämfört med vad som finns i cigarettrök.

Detta är en e-cigarett
En e-cigarett består av en enhet som har en elektronisk värmekälla. Den värmer vätska för att skapa en ånga som inhaleras av användaren. Vätskan kan innehålla nikotin, glycerol, propylenglykol, smakämnen och andra ämnen som naturligtvis kan vara skadliga för människors hälsa.